Men wilde meer transparantie richting patiënt, zorgverzekeraars en zorgverleners. In de huidige structuur wordt binnen revalidatie te veel gericht op bestede tijd dan op geleverde prestatie. Men wil groeien richting een meer prestatiegeoriënteerde productstructuur. Voor het eindmodel (2019) zijn onderstaande drie pijlers zeer belangrijk:
Om daar naartoe te werken zijn in 2015 de modulecodes geïntroduceerd. Deze zijn opgesplitst in twee soorten:
Eén van de drie pijlers bij de doorontwikkeling was inzicht geven in de zorgvraagzwaarte van de patiënt. De hulpvraag van de patiënt, de aard van zijn aandoening en de functionele prognose van de arts vormen samen de belangrijkste componenten voor de zorgvraagzwaarte bij revalidatie. Deze zorgvraagzwaarte is van belang om een doelmatige zorginkoop te stimuleren en de rechtmatigheid van de declaratie aan te tonen.
Hiernaast wordt ook nog een Landelijke Databank Uitkomsten Revalidatie opgezet. Deze gaat de resultaten bevatten van behandelingen, die landelijk worden verzameld. Dit om per 1 juli 2018 de rapportages beschikbaar te stellen voor de zorginkoop.
01-07-2016 definitieve modules
Begin (maart) 2018 einde registratiefase
01-01-2019 einddoel nieuwe productstructuur
2017 beleidscyclus vervroegen voor medisch specialistische zorg
De nieuwe zorgproducten moeten voldoen aan het toetsingskader van de NZa. Deze beoordeelt de productstructuur op basis van volgende uitgangspunten:
Beoordeling registratiedata en ontwerpen nieuwe productstructuur
Deze fase loopt van 1 juli 2016 tot aan 1 januari 2018 op basis van de nieuwe, definitieve modules. Bij een succesvolle registratiefase ontstaat een dataset met anderhalf jaar behandeldata. Met deze data zou het mogelijk moeten zijn om een nieuwe productstructuur te kunnen ontwikkelen, waarbij extra aandacht nodig is voor langdurige of zeldzame behandelingen. Een analyseteam zal de data analyseren op:
Om tot een kostprijs per product per patiënt te komen wordt een kostprijsberekening uitgevoerd. Deze prijsberekening verloopt in twee stappen:
Het is van belang om van te voren goede afspraken te maken over de kostendragers. Instellingen moeten er voor zorgen dat zorgactiviteiten en kosten die uitgevoerd worden in de (algemene) ziekenhuizen, maar onderdeel zijn van de revalidatiebehandeling, worden meegenomen in de dataset van het zorgprofiel.
Planning
Naar aanleiding van de risicomatrix komt men tot de volgende conclusie:
Het grootste risico op dit moment is de vermindering van commitment van de medewerkers in de instellingen en ziekenhuizen. Het vanwege allerlei technische belemmeringen niet goed uitvoeren van de modulaire werkwijze kan leiden tot foutieve en te beperkte toepassing. De afhankelijkheid van snelle oplossingen in de ICT is momenteel de grootste bedreiging voor het project.
Brondocument van NZa, ZN, VRA, RN
Om dit proces te kunnen ondersteunen heeft paraNICE de MSR Revalidatiemodule ontwikkeld volgens de nieuwe richtlijnen conform Revalidatie Nederland en NZa. Zo zal per direct patiëntgebonden zorgactiviteit een zorgmodulecode geregistreerd moeten worden, naast de daadwerkelijke behandeling.
De modulecodes dienen te worden aangeleverd aan de DIS, de landelijke databank. De verplichte moduleregistratie heeft grote invloed op de werkprocessen en de planningsstructuur. Behandelingen moeten nu gepland worden vanuit module-inzichten, de frequenties en de duur van de zittingen zijn een gevolg.